Tomatpesto med soltørrede tomater

1.4K

Den her tomatpesto er gudespise!

Jeg elsker simpelthen den her tomatpesto!

Første gang jeg smagte denne tomatpesto, var til en firmajulefrokost hos Meyers, hvor jeg var ansat som ungt kokke-menneske… Straight outta’ Fyn! Jeg var ung, uerfaren og grædefærdig efter min første arbejdsdag i den store koncern, der på det tidspunkt i 2006 rummede mere end 50 kantiner, produktions- og selskabskøkkener, adskillige deli’s og restauranter. Jeg var nemlig af den klare opfattelse at Meyer (himself), ville være ude i den forbandede kantine på Langelinje, hvor jeg som nytilkommen storby-fynbo, skulle starte i mit første kokkejob. Claus var der selvfølgelig ikke. Det var han til gengæld til julefrokosten, hvor jeg også lærte denne famøse tomatpesto at kende!

Tomatpesto eller scharwarma-chili?

Jeg havde taget lidt af tomatpestoen på min tallerken, i troen om at det var shawarma-chili – der i øvrigt var den eneste røde dip, som jeg kendte på det tidspunkt (bortset fra ketchup). Jeg fik mig hvad jeg vil tro er en slags psykedelisk “Jeg vælter bagover og falder i poolen” -agtig oplevelse, og endte med at øse denne vidunderlige tomatpesto på min tallerken flere gange. Jeg spiste vel i omegnen af 500 gram tomatpesto den aften. Sådan nogle spiseoplevelser, har jeg haft op til flere gange gennem mit liv.

Jeg kommer fra en restauratør-familie. Min mor var kok og min far var tjener, så vi har altid spist rigtig godt. Men vi har også spist meget pizza nede fra den lokale pizzamand. På trods af det, så havde jeg stiftet bekendtskab med en del flere smagsnuancer end mine jævnaldrende fynbo-venner.

For der har da helt sikkert ikke været helt lige så meget eksotisk mad på aftensmadsbordet, som der kunne have været når man nu kommer fra en midt-90’er familie på Sydfyn. Min far kunne ikke lide pasta og bulgur – og risene skulle helst komme fra en pose. Ja, så det har især været maden fra udenlandske himmelstrøg, som har væltet mig bagover, hvilket denne tomatpesto også gjorde. Mit første møde med tandoori-krydderiet var hos en skoleveninde, hvis far var kunstner og mor var massør, og det var ligeledes en psykedelisk oplevelse for mig, dér midt i 8. klasse.

5 af 1 stemme

Tomatpesto

Antal 1 portion

Ingredienser

 • 2 dl soltørrede tomater (semidried) – ikke dem i olie, heller ikke de helt tørre, men dem lige midt imellem
 • 50 g parmesan
 • 1 citronskal og -saft
 • 0,5 dl pinjekerner – ristede
 • 2 dl rapsolie – smagsneutral
 • 1/2 tsk havsalt

Sådan gør du

 • Rist pinjekernerne og lad dem afkøle.
 • Riv parmasanen så fint som muligt.
 • Riv ligeledes citronskallen så fint som muligt, og pres derefter saften ud af citronen.
 • Hak først pinjekerner i en foodprocessor (eller en minihakker) og fjern dem derefter igen, når de er finthakkede.
 • Smid de semidried soltørrede tomater og salt op i din foodprocessor (eller i minihakkeren), og kør dem til de er så fine som overhovedet muligt. Tilsæt så olie, lidt ad gangen. Måske skal du bruge mere eller mindre olie – det kommer an på hvilken konsistens du bedst kan lide.
 • Når du er nogenlunde tilfreds med konsistensen, tilsætter du de øvrige ingredienser og blender derefter det hele sammen.
Ret: Dressing, Tilbehør
Køkken: Dansk, Italiensk
Keyword: Glutenfri, LCHF, Sukkerfri, Uden æg, Uden mælk, Vegetarisk

Skriv en kommentar

Close
Close