Denne keto lasagne uden kød er blevet et hit herhjemme. Lasagne er en klassiker som alle kan lide, og den er fuldstændigt uundværlig i enhver børnefamilie hvis du spørger mig! Problemet er bare, at en klassisk lasagne ikke ligefrem er vildt sund. Det er denne keto lasagne uden kød til gengæld. Den er nemlig helt “pumped up” på grøntsager, og ungerne aner ikke hvad de spiser! Muhahaha ?? Den “bolo” som er i opskriften her, er den samme som jeg bruger til “pasta med kødsovs”… vi ruller bare med snittet rå spidskål i stedet for pasta!

Den hvide sovs i keto lasange dele ofte vandene!

Bechamelsovs i forskellige keto-variationer er altså noget der deler vandene. Jeg er personligt slet ikke til dem, der baseres på flødeost – jeg synes at en lille bitte ske med Maizena er et acceptabelt trade-off for den bedre smag. Ja ja, det er godt nok lidt forbudt med masjsstivelse pga. kulhydraterne, men det er så lidt der kommer i når man ser på den samlede mængde, så jeg synes bestemt at det er de få ekstra kulhydrater værd. Ellers ville jeg nok foretrække, bare at køre med frisk hel mozzerella som lag.

Lasagnepladerne er totalt velegnede til at blive frosset ned, så du kan evt. lave en dobbeltportion, så du også har plader til næste gang den står på den italiensk pastakage ?

5 af 3 stemme

Keto lasagne uden kød

Antal 8 personer

Ingredienser

Proteinplader:

  • 8 æg
  • 300 g flødeost natural
  • 5 spsk HUSK loppefrøskaller
  • 1 spsk oregano
  • 2 tsk havsalt

Grøntsagssovs:

  • 2 dåser hakkede tomater
  • 2 dåser tomatkoncentrat
  • 3 dl tør rødvin
  • 3 løg
  • 6 fed hvidløg
  • 4 gulerødder
  • 1 aubergine
  • 1 bakke mark-champignon
  • 1/4 hoved knoldselleri
  • 1/4 butternut squash
  • 1/2 fennikel
  • 2 peberfrugter
  • 2 spsk rosmarin – tørret eller frisk
  • 2 spsk oregano – tørret eller frisk
  • 3 spsk havsalt
  • friskkværnet sort peber
  • 3 spsk røget paprika
  • 5 stk laurbærblade
  • 3 dl olivenolie til stegning

Bechamelsovs:

  • 120 g smør
  • 3 spsk Maizena
  • 7 dl sødmælk
  • 2 dl fløde
  • 2 tsk havsalt
  • 1/2 stk muskatnød – friskrevet
  • 2 spsk eddike
  • havarti ost – revet

Sådan gør du

Proteinplader:

  • Forvarm ovnen på 160 °C varmluft.
  • Pisk alle æg luftige.
  • Tilsæt alle øvrige ingredienser og pisk dejen homogen.
  • Klargør 4 bageplader med bagepapir, og fordel dejen ved at vippe bagepladen rundt således at dejen flyder rundt og ud i hjørnerne.
  • Bag proteinpladerne i ca. 10 minutter. De skal helst være ret lyse, og må ikke blive mørke.
  • Lad dem afkøle, træk bagepapiret af og skær dem i nogle passende stykker til dit lasagnefad. FYI – Det bliver ikke nødvendigvis et symmetrisk matematisk kunstværk.
  • Nu er de klar til at blive lagt i lag mellem sovsen, eller frosset til senere brug.

Grøntsagssovs:

  • Vask og skær alle grøntsager ud i små tern, eller hak det hele i din foodprocessor. Uanset hvordan du vælger at hakke grøntsagerne, så hold hver slags grøntsag i separate skåle efter at du har hakket dem. De kræver nemlig forskellige tilberedningstider, og det er lettest at holde styr på, på denne måde. Knoldsellerien er den eneste hvor jeg skærer ydersiden væk. Butternut squashen lader jeg beholde sin skal.
  • Vælg nu en god stegepande og en stor gryde til den færdige sovs. En 10 liters gryde ville være at fortrække, sådan en bolognese sprøjter nemlig tomat ud over kanterne, hvis gryden ikke er høj nok. Det er skide irriterende!
  • Tænd både gryde og pande på fuld power, og lad dem varme op til rygepunktet.
  • Hæld rødvinen i den rygende varme gryde og lad alkoholen fordampe og væsken koge ind til det halve. Tilsæt herefter de hakkede tomater, og lad det nu simre ved svag varme. Det er din base, hvori alle grøntsager skal ned, efter en tur på panden.
  • Steg nu alle grøntsager på panden i olivenolie (hver for sig). De skal steges godt og grundigt, så der kommer stegeskorpe på alt! Karameliseringen er super vigtig for en "bolo" når der ikke er kød i – det er her umamien sidder! Lad være med at overhælde panden med grøntsagerne – tag hellere lidt ad gangen, så det ikke sænker temperaturen på panden så meget, at det begynder at koge i stedet for at stege.
  • Ved den sidste stegning tilsættes paprika, krydderurter og tomatkoncentrat til grøntsagerne på panden til sidst i processen. Lad det hele stege af, og hæld så lidt vand på (evt. det som du har efterskyllet dine tomatdåser med), således at alle de brunede ting fra panden koger op, og den gode umami nemt kommer med over i grøntssagssovsen.
  • Tilsæt salt, peber og laurbærblade til din bolo, og justér evt. tykkelsen på sovsen med vand fra hanen. Den må meget gerne stå og simre ved lav varme med låg i et par timer, før den skal samles til lasagne. Hvis du har tid til det, så skal den lige være lidt tyndere end det ønsket slutresultat, eftersom der skal fordampe noget væske i de par timer den står og simrer.
  • Smag til med salt, evt. lidt eddike og så er den klar!

Bechamelsovs:

  • Smelt smør i en gryde, tilsæt Maizena direkte ned i det smeltede smør og pisk det rigtig godt ud.
  • Hæld nu fløde og sødmælk på lidt ad gangen, og lad det tykne mellem hver tilførelse. Du kan også varme mælk og fløde hver for sig, og så montere det til smør/Maizena basen, så vil den samle sig hurtigere.
  • Riv muskatnødden i sovsen, og smag til med salt og eddike.
  • Hvis du synes at sovsen er for tyk, så giv den lidt mere mælk. Hvis du synes at den er for tynd, så rør lidt Maizena ud i lidt vand, hæld det ned i sovsen under omrøring, og lad det koge op.

Samlingen:

  • Du skal bruge to almindelige lasagnefade, eller ét meget højt fad.
  • Riv havarti osten.
  • Nu skal det hele samles! Jeg starter med bolo i bunden, så proteinplader og til sidst et låg af bechamelsovs og revet havarti ost.
  • Bag hele herligheden i en forvarmet ovn på 180 °C varmluft i 40 minutter.
  • Hvis du kan vente, så lad den trække i 15 minutter inden du skærer i den – så holder den meget bedre på formen, end når den lige er kommet ud af ovnen.

Tips

Proteinpladerne kan med fordel laves i forvejen. De kan også fryses.
Kategori: Aftensmad
Køkken: Dansk, Italiensk
Egenskab: Keto, LCHF, Vegetarisk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Close
Close