Nå nå nå… til alle mine hummus-elskere derude! Her er tricket… DRUM ROLLS PLEASE!!!
NATRON
WTF! Ja, sådan havde jeg det også da jeg en kold februar aften sad og stenede madprogrammer på Netflix, og en skøn herlig lille dame i smukt silketøj fortalte, at hun proppede natron ned til sine kikærter når du skulle koges. Så lige dér, midt på sofaen, kan jeg godt sige dig at jeg fik travlt med at komme op af gemakkerne og ned i køkkenet, hvor jeg meget hurtigt fik sat nogle kikærter i blød til næste dag, hvor dette fysik-trylletrick skulle afprøves.
Hummus… Jeg har virkelig lavet meget humus!
Jeg har været kok mange forskellige steder og har virkelig, som i rigtig meget virkelig! lavet sygt meget hummus… og jeg har altså aldrig hørt om denne finte før. Jeg har faktisk mange gange tænkt over at den hummus som jeg – og andre på min arbejdsplads – lavede, ikke blev helt lige så silkeblød som nede ved den tyrkiske grønthandler. Ej heller ligeså blød, som den hummus man får serveret, når man er på besøg i hjemlandet for den cremede kikærtedyppelse. Jeg synes bare at den jeg lavede havde charme, karakter og bid og at det gjorde den til hjemmelavet. Meen, den helt originale som har den her udsøgte fløjls- og silkebløde konsistens kan altså noget… det kan den grove variant også, men du kan jo kaste dig ud i det, og så vurdere selv!
Hummus opskrift med et hemmeligt trick!
Ingredienser
- 100 g tørrede kikærter – udblødet natten over, i rigeligt koldt vand
- 1 tsk natron til kogning – giver en silkeblød kikært
- 3 spsk tahin
- 1-2 fed hvidløg
- 1 citron – saft og skal herfra
- 1 dl olivenolie – gem lidt til pynt
- 1 spsk korianderfrø
- 1 spsk hel spidskommen
- evt lidt koge vand til justering af konsistensen
Sådan gør du
Dagen før:
- Læg kikærterne i blød. Du skal bruge dobbelt så meget vand, som du har kikærter. Lad dem stå i køleskabet natten over.
På dagen:
- Sigt vandet fra kikærterne, og kog nu kikærterne i dobbelt så meget (nyt) vand igen. Tilsæt en teske salt og en teske natron. Lad det koge/simre i 1-4 timer. Det er meget forskelligt hvor lang tid de skal have – det afhænger bl.a. af sorten og hvor "gamle" de er. Smag på dem undervejs. De skal være helt møre og have en silkeligende konsistens.
- Lad dem køle ned enten under koldt vand, eller i køleskabet. Gem en dl kogevand.
- De hele krydderier skal ristes på en pande, og derefter males i en krydderikværn eller morter.
- I en foodprocessor får du det bedste resultat. Ellers snup en stavblender. Hæld nu kikærter, tahin, knust hvidløg, krydderier, citronskal og saft i foodprocessoren og blend løs. Gennem toppen af låget hælder du nu først olivenolien i stille og roligt. Hvis du synes at den er for tyk, så giver du den lidt af kogevandet. Smag til med salt.
- Hæld din hummus i en flad skål, lav et par baner med en ske i toppen af hummussen og hæld olivenolie rundt omkring. Drys evt. med lidt ristet hel spidskommen.
- Humus kan nemt fryses, tøs op og blendes homogen igen. Ellers holder den sig ca. en uges tid på køl.