En aften blev jeg overrasket af Nicoline, som min familie og jeg var hjemme at spise hos, med en KÆMPE kærlighedserklæring: Hun havde lavet brunsvigercremen om til en IS! Hjemmelavet flødeis med vanilje og brunsvigercreme. Jeg faldt bagover af lykke, og vidste med det samme da jeg smagte hendes opfindelse, at den opskrift skulle skribles ned til evig tid!
En hjemmelavet flødeis der smelter en fynbos hjerte
Der kunne ikke have fundet et større mirakel sted på jord, end at mesteren af is, kager og evig ros havde lavet en is helt specielt til mig og mit fynbo-hjerte. Den smager af den bedste vaniljeis nogensinde kombineret med den fynske nutella – Brunsvigercremen! Konsistensen er sej og fløjlsblød, og den er lige netop hvad man længes efter, når gelato-abstinenserne slå til, efter en solbrændt ferie i Sydeuropa.
Ministeren af det søde køkken
Nicoline er ministeren af det søde køkken! Hun har selv en kæmpe passion for kage, og et kreativt hjerte der banker for alt hvad der er smukt i tilværelsen. Tjek hendes hjemmeside ud – den er sprød og fin, og du kan få alt fra custom kager til KÆMPE julehjerter og mange andre grafiske sager.
Men det stopper ikke her, for hun er også ophavskvinden til alle de professionelle madbilleder, der bliver taget til vejsideboden, og hun havde igen overrasket mig med en hel stribe af smukke billeder, til netop denne opskrift på flødeis med brunsvigercreme.
Hjemmelavet flødeis med brunsvigercreme
Equipment
- Ismaskine (jeg har fornøjelsen af en Wilfa ICM-C15)
- Digitalt termometer
- Metalskål (metallet køler ismassen hurtigere ned end porcelæn eller plast)
- Tætsluttende boks (der kan komme i fryseren eller en isform)
- Isbad
- Finmasket si
Ingredienser
- 250 ml økologisk piskefløde – så frisk som mulig
- 250 ml økologisk sødmælk – lige fra koen
- 1/2 vaniljestang – af god kvalitet
- 1 nip flagesalt
- 1 glas Brunsvigercreme
- 120 g økologisk rørsukker
- 100 g æggeblommer (ca. 6 stk.)
Ekstra
- 1 glas Brunsvigercreme til swirls i isen
Sådan gør du
- Find din bedste gryde med tyk bund frem. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Du kan evt. findele kornene i lidt sukker, hvis du er den perfektionistiske type.
- Kom vaniljestang, korn, fløde, sødmælk og salt i gryden, og varm op til lige under kogepunktet – overfladen på mælkefløden vil begynde at bølge, som en sø i let brise.
- Vej rørsukker og æggeblommerne af i en metalskål og pisk dem godt sammen.
- Tilsæt den varme mælkefløde til æggesnapsen i en tynd stråle mens du pisker kraftigt indtil æggene har vænnet sig til varmen – så kan du tilsætte resten af mælkefløden. Rør godt sammen.
- Hæld det hele tilbage i gryden. Cremen skal nu legere og tykne. Du skal væbne dig med tålmodighed. Cremen skal varmes langsomt op til 85˚C – den må under ingen omstændigheder koge og det hjælper IKKE lige at skrue hurtigt op for blusset, for det vil gøre at cremen koger i bunden og er kold i toppen = skilt ismasse.
- Brug et digitalt termometer til at holde øje med cremen. Det tager tid, men det er det hele værd. Husk at røre konstant.
- Gør et isbad klar. Sæt en beholder med flad bund eller en skål ned i isbadet. Læg sien ovenpå og hæld massen igennem. Cremen skal hurtigst muligt køles ned til 5 ˚C. Skift vand og is ud løbende, så temperaturen holdes nede.
- Dæk beholderen til og sæt den i køleskabet, så den får tid til at sætte sig.
- Kør massen på din foretrukne ice-cream-machine, isen skal have konsistens som den lækreste soft-ice. Husk at smage flere gange, så du er HELT sikker på at du er genial.
- Varm det ekstra glas Brunsvigercreme lidt op, så det bliver flydende. Tilsæt det enten i ismaskinen til allersidst, mens den stadig kører rundt ELLER læg det i lag, når isen er færdig og du kommer den i din isform/beholder. Husk at smage igen lige inden du lægger låg på og sætter isen i fryseren.
- Tag isen ud et kvarters tid før servering.
- BUM! Du køber aldrig is fra supermarkedet igen.