Ramsløg er en plante som kommer i den danske skovbund tidligt på foråret, den smager af mild hvidløg og er skøn til påskens forskellige anretninger. Jeg selv brugte den som tilbehør til stegte kartofler sammen med mørt spidsbryst. Jeg gemte også lidt af den grønne olie til at pynte min ret med så man ville få lidt kræftiger hits af den blide ramsløg smag når man kom et stykke af det møre kød i munden. DET var herligt.
Den grønne mayo som ungerne også kan lide
Min ældste, Vega, var også helt på denne ramsløgs mayo. Hun er ellers ikke til mayo og dressinger, men denne variant var hun glad for – så glad for at hun spurgte om hun måtte få den på sin skinke mad dagen efter til frokost… Det siger ikke så lidt om denne mayos potientiale.
Ramsløg sæson
Alt afhængig af vejret, så vil ramsløgene komme frem fra den danske skovbund fra januar til juni. De har flere anvendelses muligheder, und over denne mayo kan man også lave en grøn olie af de smukke grønne blade eller man kan sågar plukke blomsterfrøne når de hvide kronblade afblomstrer hend over maj månede.
Salt og syltede ramsløgs blomsterfrø – aka Ramsløgskapers
Når du har plukket en god portion frø kapsler, de har 3 runde knopper, så kan du salte dem i rigeligt salt i et synltglas med låg eller en beholder med låg i ca 2 uger.
Saltningen trækker væske ud af frøene og intensiverer dermed smagen, så hvor længe du lader dem trække er op til dig og din tålmodighed. Hvis du har tålmodighed til at lade dem trække en måneds tid eller to, så vil jeg anbefale dig at gøre dig. Hvis ikke, så kan mindre også gøre det.
Sådan gør du
- Pluk hele blomsterfrøet af stilken.
- Skyl de rensede frø en ekstra gang og lad dem dryppe af.
- Kom dem i en luftæt beholder sammen med salt og vend det godt sammen.
- Lad ramsløgsknopperne trække . Ryst bøtten ca. en gang om ugen.
- Skyl de saltede blomsterfrø godt og kasser saltet. Lad dem dryppe af og kom dem i skoldede glas.
- Lav en eddikelage ved at koge eddike, vand og sukker op til sukkeret er opløst. ca 1 til 1 i forholde mellem eddike og sukker.
- Lad lagen køle af og hæld den over de saltede blomsterfrø.
- Lad ramsløgskapersene trække i en uges tid inden brug.
Ramsløgs mayo – forårs bebuderen
Ingredienser
- 2 æggeblommer
- 1 håndfuld ramsløg
- 4,5 dl neutral olie
- 2 spsk eddike lager eler hvidvins eddike
- 2 spsk dijonsennep
- 1/2 tsk havsalt
Sådan gør du
- Blend eller pisk de 2 æggeblommer sammen med dijon, havsalt og eddike indtil massen er luftig.
- Hak ramsløgene groft og blend den sammen med olien, indtil den bliver smuk grøn i farven.
- Tilsæt nu den grønne olie i en tynd strøm til din mayo, imens der piskes eller blendes.
- Hvis den bliver for tyk kan du justere med lidt koldt vand.