Kløben med kandiseret appelsinskal

348

Jeg har cravet denne bløde, søde smagsbombe af en tysk julebolle i et stykke tid nu. I lørdags gav jeg kløbenbollerne et forsøg, og både jeg og familien nød resultatet – så her kommer opskriften! Min mand er halvt tysk og har derfor en forkærlighed for alt, der smager af Tyskland. Så det var en home run, da jeg serverede kløben for ham, efter en skøn eftermiddag i haven hvor der blev gjort lidt forårsklar af ham og ungerne.

Kløben blev min redning efter “fastelavnsbolle-gate”

Første gang jeg smagte en kløbenbolle var (desværre) ikke på et torv i en idyllisk tysk provinsby, men derimod hos noget så dansk som Lagkagehuset. De bager nogle virkelig dejlige kløbenboller med sukat og sultana rosiner. Men her ovenpå fastelavnsbollegate kunne jeg simpelthen ikke få mig selv til, at gå i lagkagehuset for 20. gang inden for 30 dage. Derfor måtte jeg jo selv finde på den kløben opskrift.

Kløbenboller er bedst med kandiseret appelsinskal

Til denne opskrift skal/kan man bruge min opskrift på kandiseret appelsinskal. Den tager en eftermiddag at lave, så jeg foreslår, at lave den dagen forinden. Ellers tjek nedenunder opskriften i “Tip” hvis du ikke har tid til at vente, så er der nemlig også råd for det. Det fede ved at lave det selv er, at man; 1. får skøn friskpresset appelsinjuice til sin morgenmad, da du skal bruge de tomme skaller fra appelsinen til at lave den kandiserede appelsinskal, og 2. du har efterfølgende appelsinskal nok til flere omgange boller, eller til at lave det skønneste chokoladebrud med kandiseret appelsin… HAPS!

5 af 2 stemme

Kløben med kandiseret appelsinskal

Antal 10 stk

Ingredienser

  • 25 g gær
  • 200 g mælk
  • 1 æg
  • 65 g rørsukker
  • 1 knivspids vaniljekorn eller paste
  • 5 stk kardemommekapsler
  • 125 g smør koldt i tern
  • 7 g salt
  • 470 g hvedemel
  • 60 g chokolade 70 % – hakket eller knapper
  • 70 g mandler ristet & hakket (gem lidt til pynt)
  • 100 g tørrede abrikoser hakket
  • 50 g kandiseret appelsinskal (link til opskrift)
  • 1 æg til pensling

Sådan gør du

  • Lun mælken og rør den sammen med gær i en røremaskine.
  • Tilsæt æg, sukker, vanilje, knust kardemomme, salt og halvdelen af melet, og bland det godt sammen.
  • Tilsæt resten af melet og lad dejen køre glat i et par minutter på maskinen.
  • Tilsæt smørret 2-3 tern ad gangen, mens maskinen mixer smørret ind i dejen.
  • Når du akkurat ikke længere kan se smørret, tilsættes de tørre og hakkede herligheder i dejen – chokolade, abrikos, mandler og kandiseret appelsinskal. Rør kun ganske kort.
  • Kom dejen i en smurt bøtte med låg og lad den hæve et lunt sted, til den er fordoblet i størrelse. Det tager ca. 1-2 timer.
  • Forvarm nu ovnen på 200 ˚C varmluft med under/over varme.
  • Klargør en bradepande med bagepapir og kom "klumper" af kløbendej over på med en våd hånd, de skal ikke foldes eller være ens, men ligne noget en 4-årig kunne præstere.
  • Lad bollerne efterhæve i en time et lunt sted under et klæde.
  • Pensl bollerne med æg og drys med hakkede mandler og bag i 10-12 minutter.
  • SKAL spises lune med sygt meget smør på…

Tips

Man kan sagtens undlade den hakkede chokolade, eller bytte den ud med hvid chokolade. Faktisk kan man tage lige de tørrede frugter og nødder man nu bedst kan lide og bruge til denne opskrift. Forskellen ligger helt klart i den kandiserede appelsinskal, det er det der gør dem til kløben-boller… Men men men, hvis man ikke lige gider at lave det først, eller man ikke kan finde det nede i supermarkedet, så kan man bruge skallen revet fint fra 2 øko appelsiner istedet! Så er man næsten på en brostensbelagt gade i tyskland med sol i ansigtet og smagen af Kløben i munden.
Kategori: Bagværk
Køkken: Dansk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Close
Close