De her briochboller med gurkemeje trækker tråde til min barndom. Mig og gurkemeje går way back! Især når det kommer til den smukke gule farve i dej. Min mor tilsatte næsten altid gurkemeje, men også andre gode ting fra tørvarerlageret i hendes dej. Hun lavede store madbrød til hendes restaurant hver eneste dag, og de var oftest gule. Jeg husker især, når der var tilsat ristede løg til i dejen sammen med gurkemejen – så dufter det simpelthen bare af barndom.
Briocheboller med gurkemeje som funky burgerboller!
Jeg bruger faktisk også denne opskrift på briocheboller med gurkemeje, når jeg vil lave funky brioche burgerboller eller brioche hotdogbrød. ELLER… nu bliver det vildt… når jeg laver dampet bao i min bambussteamer! Det er så smukt, at jeg nærmest fælder en lille tåre! Jeg må lige få lavet et post med sådan en bao snart. Jeg fylder dem med den vildeste BBQ-marinerede glaskål, som bare smager af umami og glade dage. Masser af syltet kål med fiskesauce, koriander og mynte ud over det hele! Så mangler der ikke meget mere end måske en chilimayo, for at få en fantastisk smagsfest!
Briocheboller med gurkemeje
Ingredienser
Dej:
- 2,5 dl sødmælk (20 °C)
- 40 g sukker
- 120 g surdej – bageklar
- 1 æg
- 10 g gær
- 10 g havsalt
- 100 g koldt smør i tern
- 1 spsk gurkemeje
- 160 g Manitoba hvedemel (annoncelink)
- 200 g Tipo 00 hvedemel (annoncelink)
Evt topping:
- 50 g smør smeltet
- 2 fed hvidløg
- 1 spsk oregano eller nigellafrø
Sådan gør du
- Lun mælken og tilsæt den til røreskålen sammen med sukker, æg, gær, surdej og manitobamel.
- Ælt dejen grundigt i cirka 5 minutter, tilsæt salt, gurkemeje og tipomelet, og lad det herefter ælte i yderligere 5 minutter.
- Nu tilsættes de kolde smørtern til dejen, og du lader maskinen køre, indtil du ikke længere kan se smørklumperne i dejen.
- Lad dejen hæve i en smurt bøtte med låg på køkkenbordet i cirka 2 timer.
- Når dejen er hævet til dobbelt størrelse, vendes den ud på bordet og deles i 8 stykker.
- Klargør en springform med bagepapir i bunden og smør – eller sprayfedt – op ad kanterne.
- Form 8 lige store boller og placér dem i springformen, som en blomst som på billedet.
- Lad dem efterhæve i 30-60 minutter under et klæde. De skal være vokset godt sammen.
- Forvarm ovnen på 200 ˚C varmluft med under/over varme, og sæt et ildfast fad i bunden til kogende vand – som du tilfører lige, når du har sat bollerne ind for at bage. Så kommer der godt med damp, hvilket er med til at give en god hævning under afbagningen, og tilfører fugt.
- Bages i 15-20 minutter, overhæld med smeltet hvidløgssmør og drys med oregano eller nigellafrø alt efter hvilket land du gerne "rejse" til.
Den sol-gule briochedej er en sand fryd at arbejde med, helt glat og blød! Tipo 00 og Manitoba giver også en helt vild elasticitet, som gør det til en slags “voksenslim” der er super sjovt at røre ved.
Det færdige resultat er et smukt sammenbagt møllehjul, som jeg i dette tilfælde ikke nåede at tage et billede af før der havde været fingre fra små søde børn forbi – men det er blødt, sødt og smager af madkage, hvis bare det fandtes 🙂