De der bløde bamseboller, som du gerne vil have med et ordentligt lag tandsmør og spandevis af varm kakao med flødeskum. Man ser meget hurtigt familiefødselsdagen og børnefødselsdagen for sig, når man tænker på kombinationen af tandsmør og kakao, og det er fandeme dejligt at spise, tænke på og mindes!
Bløde bamseboller?
Vi kunne også kalde dem fødselsdagsboller, børneboller, theboller – kært barn har mange navne! Skift evt indholdet af gulerod og valnødder ud med rosiner eller revet squash og du har en helt anden variant af denne klassiker.
Bløde bamseboller med valnødder & gulerødder
Ingredienser
- 25 g gær
- 200 g mælk (25 °C)
- 1 æg
- 65 g rørsukker
- 7 g havsalt
- 470 g hvedemel
- 1-2 tsk knust kardemomme
- 125 g smør – koldt i tern
- 1 gulerod, revet
- 50 g hakkede valnødder
Sådan gør du
- Lun mælken og rør den sammen med gær i en røremaskine.
- Tilsæt æg, sukker, kardemomme, salt og halvdelen af melet, og bland det godt sammen.
- Tilsæt resten af melet og lad dejen køre glat i et par minutter på maskinen.
- Tilsæt smør 2-3 tern ad gangen, mens maskinen ælter smørret ind i dejen.
- Når du akkurat ikke kan se smørret længere, tilsættes revet gulerod og hakkede valnødder. Rør kun ganske kort.
- Lad dejen efterhæve til dobbelt størrelse et lunt sted, tildækket i ca. 30-60 minutter.
- Forvarm ovnen på 200 ˚C varmluft med under/over varme.
- Vend dejen ud på bordet og stik 15 lige store dejklumper ud og fold dem til kugler. Læg dem på bageplade med bagepapir.
- Lad bollerne efterhæve en sidste gang. Ca. 30 minutter uden et klæde. Pensl med en blandning af 1 æg og en sjat mælk lige inden de sættes i ovnen.
- Smæk dem i ovnen og bag i 12-18 minutter, indtil de er smukke og gyldne.