De bedste ketoboller som ikke har set skyggen af mel, af nogen art. Så hvis du skal prøve at undvære stivelse, gluten og kulhydrater i en periode, får denne opskrift dig til ikke at lide afsavn, når den står på rundstykker søndag morgen eller burger fredag aften!
Ketobollerne holder også rigtig længe på køl – 14 dage faktisk – og de kan sagtens fryses ned! Ved morgenbordet søndag morgen, giver jeg dem en tur i ovnen til genopvarming på 200 °C i ca. 5-8 minutter. Så bliver de nemlig også dejligt sprøde på ydersiden igen, og gør det godt som alternativ, til et rundstykke med sesam fra bageren.
Ketoboller – luftige boller med mandelmel
Denne lille bolle – bagt på hovedsageligt mandelmel – har en stor plads i mit hjerte, eftersom den virkelig var en stor støtte igennem min kostomlægning. Jeg synes nemlig ikke, at der er noget mere irriterende, end hvis jeg skal “nøjes” når det gælder mad. Derfor har det været alfa omega for mig, at jeg have et solidt bud på et brød – uden brød i 😁 For er det noget vores kost er fyldt med, så er det brød, og her kommer et alternativ til det ellers uundværlige rugbrød også ind i billedet. Så hvis du mangler inspiration til den mørke variant (også helt uden stivelse), så finder du faktisk to forskellige slags blandt mine opskrifter – nemlig mørkt kernebrød og et lidt lysere stenalderbrød.
Hvorfor spise ketoboller?
Keto er en kostform, som er en mere striks variant af LCHF – altså “Low Carb High Fat” – men når man spiser keto, så skal man sørge for, at begrænse indholdet af kulhydrater maksimalt, således at der nærmest ikke er nogen kulhydrater i kosten. En god tommelfingerregel er, at ens daglige indtag af kulhydrater skal holde sig under 50 gram i alt – kører man helt striks keto, så skal man faktisk ned under 25 gram. Man skal fokusere på at spise godt med (sundt) fedt, og masser af grønne grøntsager som fx grønkål, blomkål og broccoli. Derudover spiser man et moderat indtag af protein – alt sammen så rent, økologisk og uforarbejdet som muligt. De madvarer der holder sig under 5 gram kulhydrat per 100 gram kan man spise med god samvittighed, og alt efter hvordan ens krop nu fungerer inde i maskinrummet, vil denne kostomlægning resultere i, at man skifter “benzin” fra kulhydrat til fedt, og derved kommer kroppen i en tilstand der kaldes “ketose”, som betyder at kroppen har omstillet sig til, at bruge fedt som primær energikilde i stedet for kulhydrat.
Keto bidrager til et stabilt blodsukker
Keto er super smart hvis man døjer med store udsving i sit blodsukker, hvis man er overvægtig eller bare er rigtig meget ude af balance – både mentalt såvel som fysisk. For når vi går ind og reducerer mængden af tilgængelig kulhydrat så kraftigt, så får hjernen ikke længere de her “sukker-rushes” fra kulhydratet, og her er det faktisk for hjernen underordnet, om det er kulhydrat i form af et æble eller en vingummibamse – den kan ikke mærke forskel. De fleste overvægtige mennesker ville kunne nikke genkendende til følelsens af, aldrig at være mæt. Sådan havde jeg det, og jeg kunne simpelthen spise hele tiden. Ofte spiste jeg salt, sødt og så salt igen, bare fordi jeg ikke kunne mærke mætheden, og jeg havde simpelthen en madlyst som var altoverskyggende. Den har jeg haft siden jeg var lille pige. Jeg troede faktisk ikke at det var noget jeg nogensinde skulle slippe af med, for den trang var som et monster på min skuldre, der hele tiden ville have mere og mere. Men jeg er heldigvis langt om længe sluppet af med min trang til at overspise, på grund af at jeg har lært, at spise efter keto-principperne.
Ketoboller
Ingredienser
- 350 g mandelmel (annoncelink)
- 30 g HUSK Psyllium (loppefrøskaller) (annoncelink)
- 50 g hvedegluten (annoncelink) – valgfri
- 2 spsk eddike – lager eller æbleeddike
- 1/2 spsk natron
- 1/2 spsk bagepulver
- 1 tsk salt
- 6 æggehvider
- 4,5 dl kogt vand
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 200 °C på varmluft, med over- og undervarme slået til.
- Bland alle tørre ingredienser i en skål.
- Hæld æggehvider og eddike i en foodprocessor, og blend det hvidt og skummende.
- Tilfør det spilkogende vand til de tørre ingredienser og rør hurtigt rundt med et piskeris.
- Vend nu æggehviderne i massen, og rør indtil den er fast.
- Nu kan du forme bollerne, og vende dem i sesam (det er nemmest med en våd hånd) og til sidst lægge dem på en bageblade dækket med bagepapir.
- Bag dem midt i ovnen i ca. 35 minutter, uden at åbne ovnen under bagning. De har det lidt ligesom små souffléer, så de falder helt sammen hvis man åbner ovnen inden de 35 minutter er gået.