Kandiseret appelsinskal er et guddommeligt krydderi, som bare går lige direkte ind i ens lykkecenter i både hjernen og hjertet! Det er solskin på en mørk januardag, og smagen af både sommerens og vinterens dejlige minder på én og samme tid.
Kandiseret appelsinskal kan bruges til utallige ting og sager hele året rundt. Jeg har for nylig brugt dem til at bage tyske kløbenboller, og så kan de også bruges som topping på f.eks. chokoladebrud med et utalt af skønne herligheder på, såsom hakkede nødder og tørrede blomster.
Kandiseret appelsinskal bruges også i det salte køkken
I den salte afdeling hører det også hjemme. De kan i den grad forvandle den lune couscoussalat til marrokansk magi, hvis den hakkes fint og vendes ned i den dampende couscous sammen med hakkede pistacienødder og dadler. Eller være en smagsnuance i en vinaigrette, hvor de blendes ud i dressingen, inden den hældes over en sprød salat.
Bekæmp madspild med kandiserede appelsinskaller
Der er faktisk ikke nogen vej uden om den her bandit, så det er bare at gå i gang! En undskyldning kunne sagtens være næste gang du står med tomme øko appelsinskaller, efter at have presset appelsinjuice til dit livs udkårne. For i dette tilfælde havde du højest sandsynligt nok bare smidt dem i den grønne affaldsspand. Så nu ved du, at du kan forvandle “skrald” til mad, og det er jo bekæmpelse af madspild – og DET kan alle lide…
Kandiseret appelsinskal
Ingredienser
- 4 stk økologiske appelsiner – store
- 4 dl rørsukker
- 4 dl vand
Sådan gør du
- Skyl appelsinerne og halver dem, pres saften ud og drik lidt guld!
- De tomme skaller som ligner små joller, skæres i små tern. Smid dem i en gryde og dæk dem med vand, kog væsken op og sigt vandet fra. Herefter gentages denne proces én gang mere. Dette gøres for at fjerne bitterstofferne fra appelsinerne.
- Kog nu sukker og vand sammen, og tilfør de hakkede, allerede dobbelt-kogte appelsinskaller. Lad det koge og hygge sig i cirka 10 minutter. Sukkerlagen skal blive tyk og væsken skal kun være tilstede i bunden.
- Sigt appelsinen fra og gem sukkerlagen til andre herligheder. Fordel nu skallerne på en bageplade med bagepapir og sæt dem i ovnen på 30 ˚C i 4 timer.
- De skal føles tørre, men seje, og kan opbevares i en beholder med låg. Jeg har mine i køleskabet, just in case!