Brun sovs er bare godt – det må være noget nær det bedste ved Danmark! Så her er en low carb udgave, hvor den brune sovs er jævnet med lidt maizena ? Hvis du ønsker helt at undgå stivelse så kan du fx stege ekstra bløde løg, føje halvdelen af dem til din sovs og så blende sovsen sammen inden servering.
Brun sovs med saft og kraft fra hakkebøfferne
Husk endelig at indfange fedt og saft fra hakkebøfferne på panden, og tilsæt dette til sovsen! Uanset hvilken slags brun sovs jeg laver, så er det altid min fremgangsmåde – det er den absolut nemmeste måde at tilføre sovsen ekstra god smag!
Hvis det nu havde været en steg i ovnen – for eksempel en flæskesteg – så havde jeg sørget for, at der hele tiden var lidt vand til stede i bunden af mit fad, så jeg kunne opfange de herlige væsker og det fedt som stegen afgiver under tilberedningen i ovnen. I det tilfælde ville dette være min fond, i stedet for suppe og “pande-sky”. Vinen og syren fra balsamicoen kan også variere fra sovs til sovs. I en flæskestegssovs ville jeg bruge æbleeddike, i stedet for både vin og balsamico. Sådan kan man nemt varierere, man skal bare altid huske noget syre i en eller anden form. Det kunne også være citronsaft i en kyllingsovs.
Hakkebøf med brun sovs og herligt tilbehør
Denne ret kunne i virkeligheden være med alle mulige stykker kød – det kunne også være med en vegetarisk rødbede- eller kikærtebøf. TIlbehøret er selvfølgelig også udskifteligt med fx stegte eller bagte gulerødder, selleri fritter eller en blomkålsmos. Mine unger kan allerbedst lide ovnstegte blomkålsbuketter, så det er sådan jeg oftest serverer det.
Hakkebøf med brun sovs
Ingredienser
Bøf:
- 400 g hakket oksekød (8-12 %)
- salt og peber til krydring
- frisk timian
- olie og smør til stegning
- 2 løg
Brun sovs:
- 1 oksekødssuppe – den fra frost
- 3 dl fløde
- 2 spsk kulør
- 2-4 spsk mørk balsamico
- 1 dl rødvin
- salt
- 2 spsk maizena – plus lidt vand til at udbløde det
- 2 spsk marmelade uden sukker eller ribsgelé – alt andet end jordbærmarmelade
Tilbehør:
- 2 squash
- 1 hoved blomkål
- salt og olivenolie til tilsmagning og stegning
- 1 pakke grønne friske bønner
- syltede squash
- syltede hvide løg
- 1 bundt dild
Sådan gør du
Bøf:
- Tæn ovnen på 150 °C varmluft.
- Form 4 hakkebøffer á 100 gram pr. bøf og krydder med salt og peber på begge sider.
- Pil, halvér og skær de 2 løg ud i tynde skiver.
- Varm en pande op til max temperatur, hæld neutral olie på og steg så bøfferne i ca. 4 minutter på hver side, eller indtil de har fået en dejlig stegeskorpe. Tip! Lad vær med at flytte kødet rundt på panden, da det sænker temperaturen og giver en dårligere stegning.
- Når bøfferne er vendt første gang, lægger du de skivede løg på ind mellem bøfferne.
- Tag bøfferne af panden når de er stegt på begge sider. Nu kan de komme i ovnen og hygge sig, indtil de skal spises.
- Løgene steger videre indtil de er gyldne og bløde. Skru ned for panden når du tager bøfferne af.
- Når løgene er brune, lægger du dem over bøfferne i ovnen.
- Nu hælder du balsamico og rødvin på panden med alle de herlige stegerester fra kød og løg. Skru op for blusset, rør rundt og sørg for af få alle de karamelliserede rester der som regel sidder fast på panden med op, og lad væsken koge ind til det halve.
Brun sovs:
- I en gryde for sig, koges suppen op. Sigt eventuelle grøntsager fra og reducér suppen til en fjerdedel.
- Kog nu stege-væsken fra panden, fløde, marmelade og kulør op i gryden med den reducerede suppe.
- Jævn med Maizena og smag til med salt.
Tilbehør:
- Blomkål plukkes i mundrette buketter og steges møre på panden – de kan få de sidste i ovnen, ligesom bøfferne.
- Halvér squash på langs og steg dem på panden på skærefladen, indtil de har en jævn stegeskorpe på skærefladen. Kom dem i ovnen bagefter, for at hold dem varme.
- De grønne bønner nippes og koges i kogende vand med salt i ca. 3 minutter. Sigt dem og læg dem i iskoldt vand – dette kaldes at blanchere.
- Bland bønnerne med de syltede ting og hakket frisk dild.
- Servér når alle elementerne er klar.