Nutella boller

1.8K

De her Nutellaboller er ligesom fastelavnsboller. Men da de er fyldt med Nutella, smager de af søndagens brunchbord, og de går vitterligt rent ind, selv efter fastelavnen er overstået. Hvis du ligesom mig er utroligt glad for den cremefyldte bolle mellem januar og marts, så skal du prøve den her bad boy – for fastelavnsbolle abstinenserne vil som regel ingen ende tage. Og der er som bekendt laaang tid til næste januar, når vi først har sagt go’dav til april måned.

Nutellabollen var en “gave” til min lillesøster

Første gang jeg proppede Nutella ind i mine fastelavnsboller, var da jeg skulle bage noget helt specielt til min lillesøster, som havde fødselsdag. Jeg ville gerne bage noget, der fortalte en lille historie om vores tid sammen som børn, og selvfølgelig skulle det også samtidig være en lille kærlighedserklæring. Som barn spiste hun nærmest ikke andet end Nutella, fra hun stod op til hun gik i seng, så det var derfor en meget klar reference til hendes barndom, hvis jeg smed den cremede hasselnød- og chokoladesmørelse ind i bollen!

Nutellabollen var et stort hit, og den er blevet bagt flere gange siden da. Både børn og voksne herhjemme ELSKER den! Hvis du nu tænker, at det da også kunne være lækkert med for eksempelvis en fastelavnsbolle med brunsvigersmag – jamen, så skal du bare prøve mine Fastelavnsboller med brunsvigercreme!

5 af 2 stemme

Nutella boller

Antal 12 stk

Ingredienser

Bolledej:

  • 100 g sødmælk
  • 100 g smør til dejen
  • 20 g surdej bageklar
  • 20 g gær
  • 40 g sukker
  • 300 g hvedemel
  • 5 stk kardemommekapsler
  • 5 g havsalt
  • 1 æg
  • 100 g koldt smør til lag i dejen når den rulles ud

Fyld:

  • Nutella du bestemme mængden

Vaniljecreme: (kan med fordel laves dagen før)

  • 1 vaniljestang eller 1 spsk vaniljepasta/sukker
  • 100 g sukker
  • 4 stk æggeblommer
  • 40 g Maizena
  • 4 dl sødmælk

Pynt:

  • 200 g flormelis
  • 1 spsk kogende vand
  • Nutella på en sprøjte pose

Sådan gør du

Bolledej:

  • Lun sødmælken så den er cirka 20 °C.
  • Skær de første 100 g smør ud i små tern.
  • Mal eller blend dine kardemommekapsler i en krydderi-/kaffemølle, og sortér kapslerne fra, så du kun bruger de små sorte frø.
  • Bland alle tørre ingredienser i din røreskål.
  • Bland mælk, æg, gær og surdej i en anden skål, og hæld det over i røreskålen med de tørre ingredienser.
  • Kør dejen på din røremaskine i cirka 5 minutter, indtil dejen er glat.
  • Når dejen er glat, tilsættes de kolde stykker smør. Dejen køres fortsat på røremaskinen indtil smørret ikke længere er synlig, og dejen er glat og slipper skålen (det er en forholdsvist klistret dej, så vær ikke bange).
  • Med en våd hånd tages dejen op af røreskålen, og strammes kort op. Lad den herefter hvile 30 minutter i en smurt beholder med låg.
  • Drys lidt mel på bordet og vend dejen ud. Drys lidt ekstra mel på toppen af dejen, og rul dejen ud så den fylder cirka 20 x 30 cm. Nu tager du den sidste omgang smør ud af køleren, og hold lige på hat og briller, for nu får du et virkelig smart trick: Snup en ostehøvl, og høvl cirka 4-5 skiver smør, som du lægger på langs i midten af den udrullede dej.
  • Fold nu de tomme dejvinger ind over smør-landingspladsen, tryk det let sammen med din kagerulle og rul det lidt ud. Fold så dejen sammen på midten og rul den ud igen. Gentag denne procedure 2 gange mere. Herefter lægges dejen i en smurt beholder med låg, og sættes på køl, hvor den skal hvile i 30 minutter.
  • Lav nu kagecremen, hvis du ikke lavede den i går…
  • Når dejen er veludhvilet, drysser du igen lidt mel på bordet, vender dejen ud og drysser lidt mel på topppen af dejen. Rul dejen ud med en kagerulle så den fylder cirka 40 X 40 cm. Sørg for at der er mel under dejen, så du kan nemt kan flytte dejen rundt på bordet.
  • Skær dejen ud med 3 snit på den brede led, og 4 snit på den korte led, så du ender op med 12 firkantede stykker dej fra himlen.
  • Læg en spsk. kold vaniljecreme og en spsk. Nutella i midten af dej-firkanterne, og tag nu fat i alle 4 hjørner og pres enderne sammen, og pres siderne sammen med 2 fingre. Når du har gjort det, samler du igen de 4 hjørner ind mod midten af bollen, vender den om og lægger den på en bradepande med beklædt med bagepapir.
  • Gentag proceduren med alle dine boller, læg et klæde over bollerne og lad dem hæve i 45 minutter.
  • Forvarm ovnen på 200 °C varmluft og sæt et ildfast fad ind i bunden af ovnen – heri hælder du en halv kop koldt vand, lige inden du sætter dine boller ind for at bage. Så kommer der nemlig damp under bagningen, som er med til at holde på fugten i dejen, og sørger for en flot afbagning.
  • Bag bollerne i cirka 12-15 minutter, og lad dem afkøle inden du pynter!

Vaniljecreme:

  • Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud af stangen.
  • Bland vaniljekornene med lidt sukker på skærebrættet, med spidsen af din kniv.
  • Pisk vanilje, sukker, æggeblommer og Maizena sammen i en skål.
  • Varm sødmælken og den tomme vaniljestang op i en gryde, og lad det simre i 5 minutter.
  • Tilsæt æggeblandingen under kraftig piskning. Fortsæt med at piske i cirka 20 sekunder efter at blandingen er tyknet.
  • Som en sikkerhedsoption, så kan du lige tage stavblenderen frem og give cremen en tur inden du afslutter, så er du den sikreste kagecremesdronning i byen!
  • Hæld kagecremen op i en skål og dæk cremen med husholdningsfilm (ikke skålen). Herved undgås et tykt skind eller kondens på kagecremens overflade.
  • Sæt kagecremen i køleskabet og lad den afkøle.

Glasur & pynt:

  • Pisk alle ingredienserne sammen i en skål, tilsæt mere flormelis for en tykkere konsistens eller mindre for en mere flydende konsistens. Læg en god klat glasur på toppen af de afkølet boller og sprøjt herefter en spiral ovenpå glasuren med Nutellaen.
Ret: Bagværk
Køkken: Dansk

Skriv en kommentar

Close
Close