Surdej er en livslang passion, så derfor er det med ingen undtagelse at boden også skal dele ud af alle de skønne opskrifter der er kommet ud af de mange forsøg, søvnløse nætter og kilovis af hvedemel! Det fede ved surdej er, at vi får bagværk ind i kroppen der ikke har været igennem produktionsmøller, og derfor undgår vi at fylde maverne med forarbejdede produkter – her tænker jeg især på den konventionelle gær, for når vi undgår den og bager med surdej som eneste hævemiddel har vores krop langt nemmere ved at arbejde med det, inde i maskinrummet!
Surdej er mavens ven!
Surdejen har nemlig en lang række fordøjelsesfremmende egenskaber. Det naturlige indhold af bakterier, her iblandt mælkesyrebakterier, giver et større mineralsk og næringsmæssigt udbytte end brød bagt med gær, og det hjælper derfor med fordøjelsen.
Surdej opskrift inkl. opstart og vedligeholdelse
Equipment
- 2 glas eller beholdere
- Låg til glas/beholdere
- Køkkenvægt
- Elastik
Ingredienser
- 100 g vand (20 °C)
- 50 g økologisk hvedemel
- 50 g økologisk ølandshvedemel fuldkorn (annoncelink)
- og ca. 5 dage…
- …tålmodighed…
Sådan gør du
- Bland de 3 ingredienser godt sammen i det ene glas eller i den beholder du nu har valgt. Hæld den mellemtykke dej over i det andet rene glas og sæt elastikken rundt om glasset, som indikator for hvor din dej går til på glasset. På denne måde kan du følge med i surdejens fermentering og hæveevne undervejs.
- Sæt surdejen på køkkenbordet med låg på klem eller klæde over (den skal nemlig kunne ånde).
- Nu skal du så gentage dette de næste 5 døgn, to gange om dagen (helst morgen og aften). Du skal dog tilføre 50 g ”gammel” surdej til opskriften hver gang.
- Den del af surdejen som du kasserer, kan du evt. gemme på køl i en anden bøtte og tilføje dele af den til dine pandekager. Det smager super godt!
- Når du er nået til den sidste fodring, vil du være klar til at bage med den. Surdejen er bedst når den er hævet til dobbelt niveau, bobler og dufter syrligt. Dette er som regel efter 4-5 timer, alt efter hvor varmt der er, der hvor den står.
- Hvis du ikke skal bruge din surdej i et stykke tid, kan du sætte den i dvale ved at stille den i køleskabet. Den vil dog helst gerne røres i en gang i mellem, og fodres mindst en gang om ugen. Du kan også smide den i fryseren når den er på toppen, og på den måde tage en ferie fra babydejen for en stund.
- Hvis du har mod på at holde din surdej som en Tamagotchi ligesom i 90'erne, så har den det bedst på køkkenbordet, hele tiden! Og den skal fodres hver dag – også selvom du ikke skal bruge den.
- Husk at fodre din surdej påny, lige så snart at du har bagt med den.