Go Back
+ servings
5 af 1 stemme

Surdejsrugbrød

Antal 2 brød

Ingredienser

Kernerne:

  • 150 g knækkede rugkerner
  • 150 g koldt vand

Surdejen:

  • 115 g surdej
  • 115 g vand (28 °C)
  • 115 g rugmel

Rugbrødsdejen:

  • 630 g vand (28 °C)
  • 300 g surdej - den du klargjorde
  • 630 g rugmel
  • 60 g maltmel - har du glemt at købe maltmel, så brug 2 spsk madkulør
  • 30 g havsalt
  • alle de i blødsatte kerner med vandet

Sådan gør du

Kernerne:

  • Sættes i blød mindst 2 timer før du skal samle rugbrødsdejen, men gør det evt. når du fodrer din surdej op.

Surdejen:

  • Gøres bageklar mindst 4-5 timer før brug. Bland de 3 ingredienser sammen og sæt dem lunt i et glas med et låg på klem. Surdejen skal hæve til dobbelt størrelse, og så er den klar.

Rugbrødsdejen:

  • Mix alle ingredienserne sammen, også de iblødsatte kerner samt evt. resterende vand. Mix i 5 minutter.
  • Klargør 2 rugbrødsforme, smør dem eller læg bagepapir i formen. Fordel dejen i de 2 forme, dæk dem til med husholdningsfilm og sæt dem et lunt sted.
  • De skal nu hæve ca. 80% i formen. Så når du tænker at den er ved at være der, tænder du ovnen på 175 °C.
  • I en varm ovn bages rugbrødene nu i 1 time. Tjek temperaturen i brødet, når der er gået en time. Den skal være cirka 98 °C indeni for at være gennembagt.
  • Lad brødene afkøle på en rist uden form.
Ret: Bagværk
Køkken: Dansk