Go Back
+ servings
5 af 1 stemme

Rundstykker med surdej

Antal 15 boller

Ingredienser

  • 385 g vand (28 °C)
  • 25 g gær
  • 150 g surdej - faldet sammen eller bageklar. Dog fodret inden for 48 timer.
  • 200 g Tipo 00 hvedemel (annoncelink)
  • 200 g stenformalet hvedemel - jeg bruger den fra Valsemøllen
  • 65 g almindelig hvedemel
  • 18 g havsalt
  • 40 g koldt vand
  • 1 stor gulerod revet
  • 1 dl solsikkekerner - skal ned i dejen
  • 1/2 dl hørfrø - skal ned i dejen
  • sesam og blå birkes - til topping

Sådan gør du

  • Bland surdej, 385 g vand og gær sammen i din røremaskine eller skål. Tilsæt så alle meltyper og lad det lige akkurat mixe sammen. Lad dejen hvile i 15 minutter, for at lade gluten-netværket i melet udvikle sig og fermenteringen starte. Dette kaldes autolyse.
  • Start herefter æltning, enten på maskinen eller i hånden. Tilsæt havsalt og ælt nu i cirka 10 minutter ved lav hastighed. Monter de sidste 40 gram koldt vand langsomt. Sæt hastigheden langsomt op over 1 minut, og ælt til sidst dejen på max hastighed indtil dejen får en glat og skinnende overflade, og ikke længere hænger fast i skålen.
  • Tilsæt revet gulerod og de to slags kerner i dejen lige til sidst, og lad det mixe kort ind i dejen.
  • Forvarm nu din ovn på max varmluft med over/under varme og husk dit bagestål, pizzasten eller hvad du nu bruger. Plus et ildfast fad til vand, som kan stå i bunden af ovnen og afgive damp under bagningen.
  • Lad dejen efterhæve i skålen et dejligt lunt sted, med film eller et klæde over! Lad dejen hæve til dobbelt størelse. Det tager ca. 30-40 minutter. Jeg satte dejen oven på min ovn mens den forvarmede - der er der altid dejligt lunt.
  • Når dejen er hævet vender du den ud på bordet og folder den sammen et par gange, så den lige bliver lidt spændt op.
  • Bland dine to kerner til toppen, og drys dem over dejens overflade.
  • Med en dejspand fugtet med vand, stikker du nu 15 boller ud og placerer dem på et stykke bagepapir.
  • Smid bollerne ind på det knaldvarme bagestål, hæld en kop kogende vand i fadet i bunden af ovnen. Luk ovnen hurtigt og skru ned på 200 °C. Brødet bages nu i 15 minutter.
  • Efter 15 minutter tages vandfadet væk, og ovnen skrues op på max varme igen. Brødet skal nu bage i yderligere 10 minutter. Til rundstykkerne er sprøde og gyldne.
  • Hvis bollerne mangler den sidst flotte farve, altså karameliseringen, så sæt ovnen på grillfunktion i 5 minutter og hold øje…
  • Nu er du i mål med surdejsrundsboller på under 2 timer - WUHUU!!!
Køkken: Dansk